АЗИЯ-ТЫНЫҚ МҰХИТЫ АЙМАҒЫ ЕЛДЕРІНДЕ ДӘСТҮРЛІ ҚОЛӨНЕРДІ САҚТАУ ТӘЖІРИБЕСІ - А.Р. Хазбулатов; А.И. Ибрагимов (Asian Journal "Steppe Panorama", 2025)
Дәстүрлі қолөнер материалдық емес мәдени мұраның (МЕММ) маңызды элементі ретінде ЮНЕСКО-ның және әлемнің көптеген елдерінде, соның ішінде Азия-Тынық мұхиты аймағында (АТМӨ) орналасқан оның орталықтарының қызметінде маңызды орын алады. Мақала дәстүрлі қолөнер мысалында АТМӨ елдерінде материалдық емес мәдени мұраны сақтау, жаңғырту және танымал ету тәжірибесін талдауға арналған. Оңтүстік Корея, Жапония, Қытай, Таиланд және басқа да бірқатар елдері зерттелген тақырыпта ең озық болып саналады. Олардың тәжірибелерін талдау Қазақстанның МЕММ саласындағы, атап айтқанда, дәстүрлі қазақ қолөнері саласындағы мәдени саясаты үшін пайдалы болатын неғұрлым маңызды аспектілерді оқшаулауға мүмкіндік береді. Бүгінгі таңда наным-сенімдер, салт-дәстүрлер кешенімен байланысты Қазақстанның дәстүрлі қолөнері мұраның басты бөлігі ретінде оларды сақтаудың, қайта жаңғыртудың және танымал етудің негізделген шараларын әзірлеуді қажет ететіні анық